Nimbusportalen

Dynor

 

Dynor, ja efter 31 år och ca: 10år i Hälsingborg med allt saltvatten, väder vind och sol så har dynorna tagit stryk. Går inte att få rikligt superfina med rengöring. Sömmar börjar släppa, undersida börjar trasa sig, m.m. Blixtlås-dragarna har förintats av saltet, bara en halv fanns kvar på 9 dynor. Och nersuttna.

Nytt ja några alternativ finns, köpa nya, kompletta av en ateljé som syr upp, alternativt sy själv.
Byta bara galon och spara gamla kallskummet, eller nytt kallskum?

Lite efterforskning på nätet vad som finns.

Galon alternativt tyg? Tja det är ju delvis under tak delvis ute, så då blir det galon.

Kvalitet? Finns från ca: 200 – 1000kr lpm ca: 140cm brett, kvalitet beroende på pris.

Kallskum? Att sitta på bör vara 38kg kvalitet, för att man inte ska sitta igenom.

Fiberfill behövs som galonet glider mot på sittsidan, finns i olika tjocklekar.

Helt klart, man byter kallskummet om man gör nya dynor, det är oftast nersuttet och slutresultatet blir mycket bättre. Komforten ökar.

Sen naturligtvis: Klarar jag att sy själv?
Har provat, men det ställer höga krav på symaskinen, tunnare tyg går kanske , men inte galon som kan bli vikt flera gånger.

Kunskaper, har jag det?

Symaskin, vad kostar det då? Går det med våran gamla?

Ja dom ”vanliga maskiner” som klarar detta är t.ex.
Janome Easy Jeans, ca: 4000:-
Elna 3210, samma pengar. Nästan samma maskin.
Sen finns det en mycket bra maskin, nästan proffsig som heter Sailrite, finns även portabel, 4000:- -6000:- Den har walking foot som ”drar” med sig tyget, syr bara raksöm och sick sack. Är nog den bästa sett till pengar och kvalite m.m.

Material finns t.ex. hos Östersjökompaniet.

Pris jag fått: En firma som syr på mina mått, skickar till Polen och syr. Komplett klart, 1500:-/dyna, ca. 15000:- för hela klabbet. En annan lokal firma ca:7-8000:- för 4st kompletta och klara, tja blir 15000:- till slut där med.

Men sen kan man göra på ett sätt till, om man har lite kontakter ute i världen.

Sy i Asien och skicka hem det. Alltså sy efter mått, enkla skisser och en ”lokal” sygubbe. Men det kräver en lokal kontakt ”over there”, som fixar allt praktiskt, beställa, hämta, skicka, m.m.
samt vad kommer det att kosta att sy, frakta m.m.?

En lokal kontakt, det är inga problem i det här fallet. =)

I december 2013 så befann sig grabben nere i Asien på kombinerad affärs/nöjesresa och sydde upp en provdyna samt tog hem olika prover på material. 2 månader senare så har vi gjort ritningar på samtliga dynor i båten. Då de större dynorna på akterruffens tak hade lite oregelbundna mått i form av svängar så behövde vi göra 2 mallar till dem.

Efter mallar och ritningar var färdiga så skickades allt ner och dynorna började sys upp. Efter 2 veckor så var samtliga fodral till dynorna klara och resultatet blev mycket bra. Vi skickade hem dynorna med EMS flygfrakt då vi inte känner att bananbåten kommer anlända till Sverige i tid med våran låda.

Det tog 4 dagar att få lådan fraktad runt halva klotet, alltså tog den totala tiden att tillverka dessa ca 3 veckor. Helt klart konkurrenskraftigt på den fronten. Vill man spara pengar så är det helt klar att föredra landfrakt då priset mer än halveras.

Summa summarum är att resultatet blev över förväntan och plånboken blev inte drabbad i närheten av vad tidigare offerter visade på.  Vi lyckades mer än halvera priset och totalen landade på runt 6 tusen klappat och klart i båten.

Blev faktiskt under 6000:- till slut. Och fantastiskt bra blev det.

 

Bild på gamla dynor:

IMG_3575

Nya dynor:

IMG_3688  IMG_3836  IMG_3838  IMG_3841

2017

Sydde överdrag till dynorna.

2018

I fjol så fick vi fläckar på en dyna på akterruffen, hur vet ej, men gick inte att få bort, prova med allt från aceton och ja allt, men gick inte bort.

Så det var bara att byta den sidan på dynan.

Grabben to med mtrl när han var i Thailand.

Så här gjorde jag, märkte upp översidan mot kanten, använde den sidan som mall, förde över alla märkningar på nya galonet.

  

Satte ihop överdraget fäste tillfälligt med klädnypor, tog häftapparaten och häfta ihop allt.

  

Testade lite sömmar i maskin först, hur jag skulle sy, trådspänning m.m.

Blir lite bängligt i maskin då dynan var i vinkel men det gick och blev såååå bra

Börjar få bra kläm på det här att sy, mäta, malla, och märka är nyckeln till att det blir bra, och tack You Tube och Sailrite för hjälpen.

Fortsättningsvis kommer jag att göra allt med dynor och kapell själv, yes yes.

5 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *