Nimbusportalen

Kapell

Hur gör man rent ett kapell och varför? Självklart tar man bort kapellet under vintern, tvättar och  ev. impregnerar det och förvarar det torrt. Det är alltför dyrt att ha det kvar  på båten och förkorta livslängden på så vis. Efter en promenad på uppläggningspltsen så har många sina kapell kvar på båten, synd tycker jag, mögel blir det, smutsen är kvar ……….m.m. Att tillverka ett nytt kapell kostar  ca 1000kr/kvadrat, ca 12000-18000 till våran båt. Jag har skurit till en  presseningbit som jag har som kapell på vintern. Tipsen är många och jag har provat en del olika sätt att tvätta kapellet. Jag har lämnat iväg det och fått det tvättat, men då krympte  det och dyrt var det. Kostar mellan 1500 och 3000kr plus frakt, beroende på  storlek. Har tvättat med Shipshape,  men då måste man ha ett stort plant underlag som man kan skura på. Har  tvättat med såpa när kapellet satt på båten,  blev renare men det blev kvar en del. Tog sen hem det och la det i 20liter vatten med en blandning  av Easyspray 1+2. Innehåller inte klor som många andra rengöringsmedel gör, t.ex. Shipshape. Hängde upp det på två vädringsställ och tog högtryckstvätten  och spolade. Använde bred stråle. Sen fick det torka ute. Oj Oj vad rent det blev, toppen bra. Impregnerade med International Textile Waterproof (sprayas)  som jag använt förut, missfärjar inte och kapellet är fortfarande smidigt.  Vattnet rinner av i stora droppar som på en nyvaxad bil. Impregnera på insidan, då kan tyget ta åt sig lite fukt och sväller, och blir tätare. Sytråden tar också åt sig fukt och sväller och täpper till hålen efter symaskinen Lite jobb men billigt och framför allt blev det bra. Allt finns att köpa på Hjertmans, såpan finns på ica. I år 2008 så hade inte Hjertmans Easyspray så jag  köpte Super Oxi kapellrengöring. Blev lika bra, man använder mer vatten och  kortare tid, 50 liter  vatten och längre än 2 timmar. Funkade kanon, och snabbt gick det. 2009 så gjorde vi lika igen, blir kanon. Men nu ska jag beställa ett nytt kapell. Vi har haft båten i 9 år snart och före oss ja ingen aning men uppskattar kapellets ålder till snart 15- 20 år, inte illa. Att vi beställer nu är för att vi ska ha det gammla som vinterkapell och hoppas att vi kan ha det så i ett antal år. Det nya bara på sommaren, och förvara det torrt och rent hemma på vintern.

   

   

    Sista bilderna är på nya kapellet.

Nya kapellet tvättar man INTE med några starka medel. Utan man tar en mjuk svamp och såpa, ett par gånger per år på båten, så är det rent när man tar upp, och sen byter jag kapell.

2016

Jaha, tänka om IGEN……………..

Efter att ha tvättat nya kapellet enl. anvisningar från kapellmakaren och materialtillverkaren, så konstaterar jag att kapellet INTE blir rent på det sättet.
Blir smuts kvar trots att jag tvättar det på båten under säsongen. Blixtlåsen blir svartare och svartare.
Så jag hängde upp det på vädringsställ sprayade shipshape på och tvättade med svamp. Blev mycket renare, så klart, och enl. fabrikanten av shipshape så ska jag inte behöva impregnera, så det återstår att se nästa säsong om det stämmer.
Sydde på nytt karborreband lite här och var, så nu är det klart till nästa år.

img_4401 img_4402

2017 April.

Jo, eftersom det gamla kapellet, vinterkapellet, har fallit sönder i vinter så måste vi fixa ett kapell/skydd att ha nästa vinter.
Och då är vi där IGEN med symaskin, köra slut på den vi har eller skaffa något kraftigare?
Efter mycket, mycke efterforskande så föll valet på Janome Easy Jeans, den nya maskinen.
men det är inte bara maskin, utan det handlar om , nålar, tråd, trådspänning, vilket material, hur gör man, syplats m.m.
Då vi redan är på gång med systuga, så planerar vi den kanske lite annorlunda.

Efter lite sökande så kom jag i kontakt med min gamla kapellmakare och fick tag i mallarna till nya kapellet, så nu har total byggbeskrivning på kapellet. Kanon.
Alltså ett höstprojekt.

  

Kommer även att vända ankarbandet.

Höst 2017

Vinterkapellet klart, med mallar var det en enkel sak att sy, blev superbra

Sydde i gamla gardiner, grov tyg och på med öljetter.

  

Tvätta kapellet, ja har gjort som kapellmakare rekommenderat, mjuk borste, tvålflingor, shipshape på fläckar.

Men det funkar inte i långa loppet, skiten blir kvar och blir svårare och svårare att få bort.

  

Så jag gjorde som med gammelkapellet, la det i ett badkar fyllt med vatten och en blandning av Superoxi, finns att köpa på nätet.

Lät det ligga i blöt i 2 timmar, rörde om ibland,

Sen upp med det på plattorna, täckta med plast, fram skurborsten och skura , men försiktigt på sömmarna.

  

 

Oj vad smuts som kom bort, bilderna visar det tydligt.

Och rent som attan blev det.

  

Några svåra fläckar syns på blixtlåsen, men dom försvinner nog vid nästa tvätt

Höst 2019

En del sömmar i kapellet har tagit stryk av väder och vind, efter 10år BÖR man sy om sömmarna.
Sagt och gjort fram med maskin och sy.

Behövdes stora bord och långa ett jäla arbete att sy men det gick bra.

Sedan tvätt och impregnering.

Tvättade med SuperOxi min favorit.
Impregneringen blev 303 fabricguard. Det enda medlet som jag hittad som en tillverkare av kapelltyg godkänt, Sunbrella. Blev kanon inga fläckar och inge påverkan på tyget.

Höst 2020

 

Tvättat och impregnerat precis som vanligt. men det tråkiga är att Superoxi verkar vara slut nu. Tyvärr.

Hittade en del sömmar som var dåliga som jag inte bytte tidigare. Bland annat vid rutorna.
Så nya sömmar och nya rutor syddes.
då det finns olika tjocklek på rutplasten så mätte jag den med mikrometer, 0,4 var den. Beställde hos Östersjökompaniet.

Har även fått tag på en industrimaskin, Dyrkopp Adler 239-125, med trippelmatning, och fyfan vilken skillnad mot Easy Jeansen.
gjorde stort sybord i verkstaden och nu börjar det likna nåt yes yes.

Gjorde så här, sprättade bort yttre sömmen runt rutan och klippte bort den lilla biten till nästa söm.
la på en ny ruta på gamla, sydde yttre sömmen, klippte bort gamla rutan, sydde inre sömmen.
För att få tätt så la jag dubbelhäftande tejp i den fållade kanten, täcker gamla syhål och tätar.

Jälar va nöjd jag blev. Bra gjort Svenke igen, hahahahah

 

 

2 kommentarer

  1. Hej
    undrar vart du beställde ert nya kapell och om ni är nöjda med resultat. På gång att byta på vår 3000 (1984).

    //Nils-Erik

    1. Nya Marinateljén i Västerås AB, men gick i konkurs och finns inte längre. Hon som sydde hette Susan, och va jätte trevlig och duktig. Synd att dom försvann.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *